Za nekatere se je sezona kljub kislemu vremenu že kar dobro začela, za druge pa se ni nikoli niti končala. Že davnega januarja je med nas prispela okrožnica, da se na Primorskem sredi marca pa že precej dogaja in čeprav ni bilo na soboto, nas je matral firbec.

Sprva se je ojunačil kar sklepčen del Zverinic, vendar je naravna selekcija kmalu naredila svoje. Naneslo je tako, da je šel Marč društvo zastopat na Enduro 4Fun dirko, Zvonetu so za en vikend prestavili dobrodelni brevet, Markić pa v resnici na koncu itak nikoli nikamor ne gre. Tako smo ostali štirje in še Jože iz Društva Bajka.

Dobrih 40 km dolga trasa s slabih jurja višincev nam je na laični prvi vtis in naše junaćke podvige ter ambicije delovala nekoliko kratka in ko je organizator že 10 dni pred dogodkom zaprl prijave, a naposled s 400 dvignil cifro na 500 prostih mest, smo si obetali hud žur. Vse dni in par tednov prej še kar ni kazalo na kaj bolj pomladne razmere, a stanovski MTB kolega g. Velkavrh nam je na Krasu namenil optimističen (do 15 ºC) konec tedna. Hvala, vrnemo! Vseeno se sprašujem ali sem tisto nedeljsko jutro, ko sem nekaj čez 6. uro zjutraj pri 2 ºC Iztoka pobral v kratkih hlačah, morda malce pretiraval. Kurc, jaz sem se odločil, da gremo furat na morje in ko sem enkrat z mislimi tam, lahko dejstva postranskega pomena zlahka zanemarim. Po drugi strani pa, po moje, kaj manj kot impresiven prihod od mene itak ne pričakuje nihče. Cindy Lauper pa take scene. Prvi postanek za kofe se nam je zgodil na Ravbarkomandi, vendar nas je tokrat namesto muffinov tam pričakal sneg. Folk, nič skrbet za moje kratke hlače, mi gremo itak na morje.

Bolj, ko smo se približevali Italiji, bolj se je temperatura dvigala, bolj se je nebo odpiralo in bolj so se drevesa upogibala. Ob prihodu v Miren nas je kot davek na višje temperature, pričakal tak veter, da smo kar radi še malce postopali naokoli v civilu preden smo se napravili v nedeljska oblačila in pojavili na štartu.

Prevzem štartnih številk (za tiste z zgondnjimi prijavami celo z natisnjenim imenom in priimkom) je potekal hitro, vsebina vrečke pa je ravno zapolnila vrzel v mojem nahrbtniku. Pol litra vode v meh, gel in Frutabela pa v stranska žepa. Skromno, sploh glede na to, da se organizator vidno ni izprsil nikjer drugje. Spiker na startu je deloval precej nerodno, saj je ob nagovarjanju publike v Slovenščini deloval, kot da bi mu zvijali roko na hrbtu, razgovoril se je šele ko je smel spregovoriti po italijansko. Saj razumem, da se vam je prijavilo veliko Italijanov, ampak a ste za voljo tega res pripravljeni prodati svojo rit in nato pavšalno kar vse udeležence ob progi nagovarjati v Italijanščini? Ooooo venti kva­tro mila, baci, ba-babaci, ba-ba!

Zaradi sape smo res komaj čakali da krenemo in ko smo se končno res začeli tudi premikati, Zverinic ni bilo več nikjer. Tenks, k nisi počakal na okrepčilni, Iztok. Meni ta dan ni pasalo loviti nikogar, zato sem se v turističnem tempu s 140 pulza spoznaval s premajhnih kolesom, občudoval bele vrhove v ozadju ter se na vseh treh okrepčilnih postajah kulturno napojil. Tako čudovit dan in proga tako lepa, da pozabiš kako je težka. Načeloma jasno označena, polna dolgih makedamskih in skalnatih vzponov (kjer zlahka shodiš) hudih singelc in krasnih razgledov, glede spustov pa revščina. No, saj smo vedeli, da gremo na kros. XC. Da bo za večino to ipak dirka. 41 km smo na koncu imeli vsi polno kapo in družno smo se strinjali, da bi dobrih 30 bilo čisto dovolj, sploh pa če se voziš sam zase, ti rata že prekleto dolgčas, pa tudi teren je imel ves čas ene in iste fore.

Marč nam je sicer naročil naj (se) veliko slikamo, pa smo (se) povsod, razen na kolesu, organizatorjevi pritiskači pa so ovekovečili le tahitre. Krneki. Kot se za Kras spodobi, smo jo po maratonu užgali še na Vogrsko k Mimici na osmico. Top!

Strinjali smo se tudi, da sta proga in dan definitivno vredna ponovitve, zato še letos znova prideta na vrsto v večjem številu in približno 4:00:00 času 🙂

5 thoughts on “4. Kras kros

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Connect with Facebook