Zvečer mi je Luka poslal SMS, da ima vneto uho in zato žal ne gre z menoj… Torej sem šel na prvo dirko SloEnduro 4fun, ki so jo organizirali Italijani v Trstu, sam. Pravzaprav je bila ta le pljunek od meje, saj smo vozili s Socerba. Glavni sponzor dirke je bil nakupovalni center Montedoro in zato je bil tudi prolog izveden v samem nakupovalnem centru… Nekaj novega in seveda čisto dovolj norega za enduro navdušence vseh starosti. Velikokrat sem že videl posnetke na YouTube-u, vendar do te tekme sam nisem poizkusil ničesar podobnega. Spust po tekočem traku navzdol, odnašanje zadnjega kolesa na ploščicah, kričanje in spodbujanje naključnih nakupovalcev in kratka sapa, bi rekel, saj sem bil pošteno zadihan v cilju, ki je bil v drugi kleti centra.

Od tu pa nas je čakal “transfer”, po domače pedeliranje na start prve proge. Strmo, nekaj časa po gozdnih poteh, nekaj časa po asfaltu. S full-face čelado, ščitniki na kolenih in nahrbtnikom je to prav zanimiva preizkušnja in zopet… kratka sapa. Hudiča, kaj sem res taku fuč? Ma ne, sam ti mladiči ga tako terajo.

Zanimivost tokratne preizkušnje je bila tudi v tem, da nismo poznali trase, razen seveda domačinov, ki vozijo tu vsak vikend in še nekaterih, ki so si ogledali zadevo en teden poprej. Torej, od 158 kolikor nas je bilo na štartu, je več kot polovica progo poznala in seveda na startu so bili večina Italijani, nekaj pa tudi Avstrijcev, Hrvatov in seveda Slovencev.

Proga ne toliko strma kot izjemno zavita in razgibana z veliko “kompresijami”, kjer je bilo treba žgati na muč, ker sicer nisi prišel na vrh kucla in za tem je sledil strm spustek, da si z ritjo po zadnji gumi šlajsal in v bando in v blatno lužo in…. tako naprej do cilja, kjer sem zopet lovil zrak… Takoj je sledil transfer do druge proge, ki ni bila tako tehnična, vendar zelo hitra in kamnita s kar nekaj drobirja in kamenja na progi,  ter s pedeliranjem vmes. Končala se je skoraj na glavni cesti, torej čisto na dnu, kar je pomenilo zopet poganjanje na začetek prve proge, ki je bila cca. 300 višinskih metrov višje  in ponovi vajo.

Kaj lahko rečem… ODLIČNO! Nova izkušnja, nove proge, vedno se kaj novega naučiš. Na tej preizkušnji pred vsem to, da je treba furat, trenirat, biti čim več na kolesu in da ni kej cincat… Na prvi progi je bil en strm ovinek poln kamenja. Sem mislu neki taktizirat in sem takoj letu čez balanco, pa še ketna je dol padla in… fak, samo gasa pa bremzo pust pr mir. Vem za drugič, haha! Priporočal bi vsakem podobno izkušnjo, vendar se ne spodobi, ker ne vem koliko je tako utrganih…

4 thoughts on “Montedoro 4fun

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja