Je reku enkrat Andrej Dekleva: »No, Dolenjčki, dejte kej nardit no, dejte…«  Nardit, nardit, Andrej, sredi dolenjskih gričev, kjer je cvičk doma… No, sej se dela že cel cajt, samo sliš se malo manj.

Pa sva se usedla s Simonom iz Pankkure ob pivo in modrovala, kako bi bajkerje z Dolenjske malo na kup sklamfala. Je blo treba naročit še eno pivo in sva ugotovila, da bo potrebno en sestank sklicat. Pankkura, Zverinice, Bajk doktor, MTB Sevnica in Kočevci smo se zbrali, ne dolgo za tem in nastala je skupina #MtbJV. Jugo-vzhod pomeni ta JV, če kdo ne ve. Namen je bil povezat gorske kolesarje naše regije, vključno s Posavjem in Kočevsko, ki furajo pretežno enduro in DH. Večina gorskih kolesarjev je nekako bolj XC naravnana in za svoje početje ne potrebujejo posebej urejenih trailov, band, objektov in podobnih igrač. Da se razumemo, fantje na XC puščicah obvladajo in imajo kondicijo, katere jaz ne bom nikoli (več) imel, makedami in singlce pa so pravi XC raj zanje. Za »enduro« in DH, to žal ne velja popolnoma. Večina trailov je treba naredit, jih »skopat«. »No dig, no ride«, čeprav jih je za lopato bolj malo, na bajku pa kr neki.

Pankkura iz Dolenjskih Toplic ima na našem koncu, največ tovrstnih izkušenj. Majh in kompanija rujejo po Soteski, Gačah in okolici kot krti. Imajo dolgoletne DH izkušnje in vedo kako se tej stvari streže, čeprav se veliko nasmejimo na račun »sotejških« skokic… (prit pa probaj in boš vedel zakaj). Zverine ordiniramo na Gorjancih, Lubnu, Mehovem in podobnih gričih. Nastalo je kar nekaj spodobnih trailov, kjer si lahko tut kako kost zlomiš… Najbolj vožena je seveda Laška s Koto. MTB Sevnica je »izdolbla« odlično Vrhovško goro in poznajo jih tudi na Bohorju in Lisci. Bajk doktor se pa »muva« po Cirniku, Šentvidu nad Brežicami in seveda naredili so odličen trail na Planini nad Podbočjem. Kočevske medvede z Igorjem na čelu,  pa ni potrebno posebno predstavljati, saj so fenomen s svojim Trail parkom.

MTB Sevnica

Skupna želja članov skupine je, narediti enduro dirko na državnem nivoju. SloEnduro je postaja izjemno  kvalitetna liga in težko je priti zraven, zato smo se odločili, da organiziramo najprej lokalne dirke v sklopu zaprte skupine #mtbjv. Prvi so organizacijo prevzeli MTB Sevnica in postavili standard zelo visoko. Štartne številke, trening vožnje, šatl za trening, okrepčevalnica, itd… Dirka je potekala na dveh trailih Vrhovške gore in sicer Melaniji, ter Klasiki. Zbralo se nas je cca. 40 kolesarjev iz prej omenjenih društev in bil se je pravi boj. Še posebej na vzponu, smo crkov… umiral na obroke. Domačini so imeli seveda nekaj prednosti in so leteli ku snete sekire čez Melanjin dekolte… Zmagovalec je pa vendarle bil, dolenjska raketa Marko Fink. Za konec pa golaž, pa pivo, pa nevihta, pa pivo, …

Dirka

Bitka za Sutejsko

Sledila je »Bitka za Sutejsko« v organizaciji Pankkure iz Dolenjskih toplic. Trail s Sv.Petra je hvale vreden in pravijo, da je eden zahtevnejših pri nas. Nekateri deli res mejijo na DH progo. Sicer pa, saj so sami panksi tam u Soteski. Šatl za trening, potem pa na žgance kot se spodobi za enduro dirko. Bitka je potekala samo na eni progi ampak tudi ta nam je dala dovolj dela. Deloma kamnita proga z ostrimi ovinki, koreninami, step downi, hitrimi odseki in seveda »sotejškimi« skokicami, ki ti zadnje kolo nekam pod nebo rinejo… Tokrat je zmago odnesel Igor Kaligarič iz Kočevja. After je bil v čudovitem okolju porušenega gradu v Soteski z obveznim golažem, čevapi, piv…

Mamac za dirko

Dirka

Borba na meji

Zadnja preizkušnja v letu 2017 se je odvila na Gorjancih v organizaciji Zverinic. V stilu prejšnjih je slišala na ime »Borba na meji«. In to čisto dobesedno, saj je del proge potekal po nikogaršnjem ozemlju med Hrvaško in Slovenijo. Na žalost prijateljev iz sosednje Hrvaške ni bilo, drugače bi bila dirka celo mednarodna. Borba je postregla s 3 etapami in sicer z razgibanim in skokicami posejanim Grebenom, izjemno hitro in ponekod izpostavljeno Vlaško, ter tehnično  Koto. Zmago je zopet odnesel Marko Fink iz Pankkure. After na park placu v Cerovem logu se je zavlekel v noč, saj ogenj ni in ni hotel pogoreti.

Vsiljivec

Za četrto v organizaciji Bajk doktorja, je žal zmanjkalo časa, torej gremo naslednje leto najprej k njim in takrat povabimo tudi Andreja, da pogleda, če smo “dobr nardil”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja