Take care of your Laška

Spucana, poglajštana, z nekaj novimi linijami opremljena, nasploh – KIČASTA.  Taka kot je ostala včeraj Laška pot s Trdinovega vrha v Cerov log, ne bo verjetno nikoli več. Pa ne zato, ker si to ne bi želeli, ampak zato, ker je enostavno predolga. Specifika poti je pač taka, da je skozi celo sezono polna listja v katerem se skriva cel kup pasti za kolesarje, ki prišponamo dol. Saj jo občasno počistimo, pred vsem tisi ki je letel čez balanco, v jezi zaluča pod breg vejo ali kamen, vendar je to premalo za varen in brezskrben spust.

1.4. smo se dolenjski kolesarji pridružili evropski akciji, ki sliši na ime “Take care of your trails”. Namen akcije je skrb za poti po katerih se vozimo in sporočilo vsem “manj naklonjenim”, da znamo tudi za lopato poprijeti, saj pot uredimo tudi zanje. Kolesarji si želimo možnost legalizacije poti in spremembo zakona, ki bi omogočal gradnjo samostojnih kolesarskih poti v naravi, vendar smo v Sloveniji še bolj na začetku in v glavnem stopicamo za večino evropskih držav, ki imajo to področje tako ali drugače urejeno. S takimi akcijami želimo opozoriti, da je potrebno nekaj spremeniti, saj populacija gorskih kolesarjev vztrajno narašča.

Kolesarski društvi Zverinice in Pank kura, sta stopili skupaj in napadli smo Laško na Gorjancih. Zjutraj nisem vedel, kaj naj pričakujem. V četrtek sva z Majhom potrasirala pot in ugotovila, da je dela čez glavo. “Bo potrebna kar številčna skupina, da bo delo opravljeno v enem dnevu”, sva ugotavljala. Na fb je bilo kar lepo število prijav in tudi v zavihku “zanima me” je bilo polno, ampak kaj to… Pomembno je koliko jih tudi zares pride. 28 odraslih duš (tudi otroci so bili zraven in to zelo pridni) pripravljenih na boj z listjem, vejami in kamenjem, se je znašlo zjutraj na Miklavžu. Ho, ho, ene 15 sem res računal, to pa je res presenetilo. Orodja smo imeli dovolj, volje tudi in akcija je stekla. Listje je letelo s poti, kamenje in veje so dobili novo domovanje ob strani in nekaj novih linij je obogatilo priljubljen spust. Na grebenu smo postavili nekaj gravitacije, v spodnjem delu  nov izvoz. Dan je bil dolg in naporen…ampak končali smo, kar smo si zadali. V imenu vseh kolesarjev, ki bodo tod vozili, HVALA vsem za voljo in intuzijazem, ki smo ga pokazali. Verjetno ni potrebno posebej pravit, da so na ognju pečene klobasice in pivo, ki se je cel dan hladilo v potoku, šli vsem v izjemno slast.

Zdaj pa je treba samo še na bicikl in odpeljat kar smo naredili, ampak to je že druga zgodba.

Fotografije so prispevali, Marko Majhen Majh, Boštjan Frantar in Marjan Zver Marč.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.