Ni druge, bo treba vinjeto kupit

Malo pred novim letom letiva s Padalcem z Mehovga. Neke sparine glih ni bilo vendar se kljub temu ustaviva v Panorami na krigl rumene tekočine. V kaminu prasketa ogenj, sušiva prešvicane cunje, o vonjavah kdaj drugič in klepetava z Barbaro o bajkih, furanju,… In čisto v hecu pravi Padalc:

Ej Barbara, kaj pa če bi tle na hribu pod cerkvijo naredili par prog in skokic, da bi se lahko preganjal in kej naučil?

Ma, imamo glih jutri sestanek KS in bom omenila.

Ma ne morš verjet, bili so ZA. V nedeljo smo se že potikal okoli cerkve in iskali teren…

Dve leti je tega in Mtb spretnostni poligon Zverinice je vedno večji, z vedno več progami, skakalnicami, gapi, dropi,… Najbolj pa me veseli, da je vedno več bajkerjev iz mesta in okolice, ki se preizkušajo, učijo, sanjajo, nakladajo, lomijo bajke… Starejši občani, malo mlajši, najbolj perspektivni in tisti, ki se komaj srečujejo z gorskim kolesarjenjem, so obiskovalci, ki jih najdeš skoraj vsak dan tam gori. Nikoli si ne bi mislil v kaj bo prerasla ideja vržena v eter ob kaminu.

Spretnostni poligon ali po domače Skill park pa ima tudi širšo razsežnost, ki je večini skrita, oziroma ne polagajo veliko pozornosti na to. Park je legalen z vsemi dovoljenji. Primestni gozd v Regrči vasi je postal aktivna točka, kjer se druži mladina in sprošča energijo na kolesih. Točka, kjer se izvajajo šole gorskega kolesarstva, ki slišijo na ime Mello velo. Letos je bila že četrta in najbolj obiskana. Kar 22 bajkerjev je prišlo po znanje, ki ga potrebuješ, če želiš varno in hitro frčati po klancu navzdol. Pred časom so gozdarji odkrili lubadarja in od takrat je padlo kar nekaj smrek. Prostor, kjer so stale ni ostal na razpolago plevelu in trnju, ampak se je pod okriljem Zavoda za gozdove v nekaj akcijah izvedlo pogozdovanje in prav lepo je videti količke, na katerih so privezana mlada drevesa na poti v nebo. Konec koncev, lahko odideš v okrilje skill-a, se vržeš dol in enostavno spustiš možgane na pašo, no še malo pofuraš in pičiš na pivo k Barbari.

Park pa se ni naredil sam. Groba zemeljska dela je res izdolbel bager, vse ostalo pa je prostovoljno delo članov kolesarskega društva Zverinice in nekaterih podpornikov. In opravljeno ga je bilo veliko. Čiščenje gozda, grabljenje, košenje, šejpanje in gradnja trailov in skakalnic, kopanje jarkov za odvod vode, razvoz peska, itd…

Enkrat je reku Luni:

Narediti trail je še najlažje, ampak vzdrževanje je pa večji zalogaj.

Res je – če ne bi Padalc kar naprej z lopato in grabljami okoli strašil in težil, bi kaj hitro narava naredila svoje. Več je ponudbe, večkrat je potrebno prijeti za štil in takrat rok kar na hitro zmanjka. Iti na bajk ni problem, za štil pa je. Klasika.

Vendar tudi intuziazmu enkrat zmanjka baterij, zato bomo v letu 2019 uvedli »zverinsko vinjeto«. Nalepkico, ki jo boš nalimal na okvir bajka ali pa čelado. Denar od vinjet bo namenjen za skill parku in za skupen žur vseh, ki obiskujejo in vzdržujejo park. Seveda ne bo nihče dobil brce v rit, če je ne bo imel, se nam pa zdi korektno, da se tudi prostovoljno delo nekako ovrednoti.

3 thoughts on “Ni druge, bo treba vinjeto kupit

  1. Lepo. Saj prispevek je ok, da je. Samo vir po mojem ni ravno pravi. Koliko ljudi pa kolesari tam redno, 20, 30 ? Tudi če jih 100, verjetno ne bodo vsi kupili nekih nalepk. Pa tudi če jih. A je vaše/naše delo res vredno zgolj teh 1000€? Mislim da ne. Vir financ je potrebno poiskatiu drugače, kakšni razpisi, sodelovanje z drugimi, občina, EU… Tole mi smrdi na zapiranje in omejevanje, ne na sodelovanje. Pa ne me narobe razumet. Z veseljem prispevam, kolikor boste pač postavili “vstopnino”. Bojim se edino, da je to napačen pristop, saj če ne drugega, je za delo z maldimi na MONM denarja več kot dovolj, le potruditi se je treba, napisat privlačen plan/program (je treba biti “funkcionalno pismen”) in predvsem misliti izven okvirjev, ne le znotraj lastnega vrtička.

    Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja