Napovednik: SloEnduro Gorjanci 2023 (2. in 3. 9. 2023)

Mednarodna gorsko kolesarska dirka serije SloEnduro

Tudi letošnje leto bo prvi vikend v septembru (2. in 3. 9. 2023) na Dolenjskem, na Gorjancih, v neposredni bližini Novega mesta, minil v znamenju kolesarstva, tokrat gorskega kolesarstva. Gorjanci bodo že tretjič prizorišče mednarodne dirke serije SloEnduro – Enduro Gorjanci, slovenskega pokala v gorskokolesarski disciplini enduro, več etapne preizkušnje, ki povezuje spretnost vožnje navzdol, moči in vzdržljivosti pri vožnji čez drn in strn.

Tekmovanje bo v nedeljo, 3. 9. od 9:00 do 16:30 potekalo na gorsko-kolesarskih progah na Gorjancih nad Gabrjem, kjer bo tudi cilj zadnje etape in zaključna prireditev.

Prireditev pripravlja novomeško kolesarsko društvo Zverinice. Marjan Zver – Marč, eden od ustanoviteljev in prvi predsednik društva, pot od tako rekoč ilegalnih začetkov resnega gorskega kolesarstva v Novem mestu in na Dolenjskem, pa do gradnje odličnih gorsko kolesarskih stez na Gorjancih in vadbenega poligona pod Svetim Rokom v Regrči vasi pojasni s svojo zgodbo:

Od ilegale do mednarodne dirke

Sem se pred leti, ko se mi je zdelo, da znam ovinek že kar dobr speljati, spravil dirkat. Dirka serije SloEnduro 4fun na Rogli je bila moja prva. Bil sem navdušen, ko sem videl, da se bomo navzgor peljali s sedežnico. A navdušenja je bilo kmalu konec, ko sem že v tretji etapi plačal davek neizkušenosti in zletel iz ovinka, zlomil zavorno ročico in do konca dirke sedel ob progi in žulil svoj pir. Moj ego je bil kar dobro prizadet, a sem se tudi nekaj naučil – samo “na muč” v tem športu ne gre.

“Za dirkanje potrebuješ občutek”, pravi Marko Fink – dolenjska puščica, ki je prvi dolenjski dirkač, ki je nase opozoril tudi v slovenskem merilu. Ni pomembno, koliko “kul” prvin znaš in kako daleč skočiš, ampak kako najhitreje prideš do konca etape in kako to ponoviš na vseh ostalih etapah. Pomembno je kako razporediti moči, da vsega, kar imaš, ne pokuriš na transferju, kot gorski kolesarji pravimo vzponu do naslednje etape, saj ti potem lahko zmanjka moči za spust.

Zverinice smo v Novem mestu začeli vleči gorsko kolesarski voz pred devetimi leti in skupine posameznikov povezali v društveno dejavnost. Na začetku ni bilo enostavno, saj smo se v prizadevanjih za gradnjo in legalizacijo kolesarskih poti, morali spopasti z birokracijo in se pri zbiranju soglasij in kovanju dobrih odnosov povezati z lastniki gozdov, lovci, planinci, gozdarji in še kom. Nekateri so naše početje odobravali, drugi zavračali in nas obkladali z norci, uničevalci narave, zverinami,… a smo preživeli in rinemo naprej kot buldožer, le da z lopatami, grabljami in dobro voljo, ki je omehčala marsikoga, ki mu na začetku nismo bili blizu.

Ko narediš kako kolesarsko pot, ki je sprejeta, in dobiš odzive v slogu “ej, tole pa je”, se začneš igrati z idejo, da bi lahko organizirali dirko. Spet nekaj novega. Prva dirka je bila “ilegalka”, pripravili smo srečanje lokalnih kolesarjev iz Novega mesta, Krškega, Sevnice in Kočevja in se pomerili med sabo in s štoparico. Stvar je dobro uspela in apetiti so zrasli. Naslednji korak je bila organizacija Enduro dirke Borba na meji, ki smo jo na Gorjancih pripravili leta 2019 in nanjo povabili enduro kolesarje iz vse Slovenije. Dirka ni bila del slovenske serije SloEnduro, pa vendar je bila kar lep organizacijski zalogaj. Čeprav je nekatere tekmovalce od udeležbe odvrnila razmočena in blatna proga, je dirka uspela, pokazali smo, da zmoremo in si s tem prislužili povabilo, da pripravimo tudi dirko serije SloEnduro.
Serija Sloenduro je serija mednarodnih dirk, na katerih nastopajo kolesarji iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Dirka mora biti izvedena v enem dnevu, tako da je dopoldne uradni trening, popoldne pa zares. Čeprav nekaj izkušenj že imamo, je bila organizacija mednarodne dirke za nas nekaj novega. Potrebno je bilo dodelati proge in jih začiniti še s kakšnim »problemom«, pa še denarja je bilo treba precej več zbrati kot za lokalno »veselico«.

Koliko vsega je treba postoriti, preden se lahko postavimo na štart in slišimo odštevanje 4, 3, 2, 1, … Vabimo vas, da nas pridete pogledat, pa ne le nas. Tokrat boste na tem koncu Slovenije lahko prvič opazovali na delu tudi izkušene mojstre tega športa, tudi take, ki nastopajo na dirkah svetovne serije EWS, kjer se je pred leti preizkusil tudi že naš član Marko Fink. Z njimi se bodo pomerili tudi najboljši domači tekmovalci pa tudi naš podmladek, ki veliko obeta, pa tudi kakšno dekle se je že opogumilo in se spopadlo za zahtevnimi gorjanskimi progami.

Ključne informacije

Predvidena časovnica tekmovanja

sobota, 2. 9. 2023
9:00 – 12:00 prevzem startnih številk (LD Trdinov vrh)
11:00 – 18:00 trening (vsaka proga enkrat, trening je mogoč samo s štartno številko)
nedelja, 3. 9. 2023
8:00 – 8:45 prevzem startnih številk, samo za kategorijo 4Fun (LD Trdinov vrh)
9:00 sestanek vodij ekip (LD Trdinov vrh)
9:30 start prvega tekmovalca (LD Trdinov vrh)
16:00 prihod zadnjega tekmovalca v cilj (LD Trdinov vrh)
17:00 podelitev nagrad (LD Trdinov vrh)

Natančna lokacija prireditvenega prostora: Google Maps

Kontakt organizatorja: 040 871 620 (Marko Bernik) ali [email protected]

Dodatne informacijewww.drustvo-zverinice.si in https://www.instagram.com/kdzverinice/

Razpis: SloEnduro.com

Prijava: Prijavim.se

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja