Celoletna otroška in mladinska MTB šola KD Zverinice

Predstavitev ALI zakaj raje na kolo kot na …

Kolesarsko društvo Zverinice v Novem mestu za vse otroke od dopolnjenega 8. leta starosti dalje organizira otroško in mladinsko MTB šolo, ki bo potekala preko celega šolskega leta.

Treningi bodo primerni za čiste začetnike, kot tudi tiste, ki menijo da spuste po gorsko kolesarskih poteh že obvladajo, sestavljeni pa bodo iz praktičnih in teoretičnih lekcij vožnje gorskega kolesa, pridobivanju in vzdrževanju kondicije.

Udeleženci se bodo spoznali s pravilnimi in varnimi tehnikami vožnje gorskega kolesa, preizkusili v spustu prek korenin, dvignjenih zavojev in drugih ovir, spoznavanja z nastavitvami kolesa, odpravljanjem osnovnih težav na kolesu, osnovami vzdrževanja kolesa, gradnjo poti, obnašanjem v skupini in tudi o pravilnem odnosu kolesarjev do okolja, pohodnikov in drugih uporabnikov gozda.

Primarno ne gre tekmovalno naravnano treniranje, temveč za aktivno preživljanje prostega časa v naravi in druženje. Poudarek bo na kolesarski disciplini enduro.

Osnovne informacije

Nosilci programa

Vsi udeleženci bodo delovali pod strokovnim vodstvom učiteljev gorskega kolesarstva izmed članov KD Zverinice.

Kristjan Kotnik glavni trener – trener/učitelj gorskega kolesarstva
Luka Zaletelj trener/učitelj gorskega kolesarstva
Marko Bernik trener/učitelj gorskega kolesarstva, vodja šole, skrb za organizacijo, komuniciranje
Marjan Grah trener
Eva Palka pomočnica trenerje – pripravnik
Miran Hvalec pomočnik trenerja – pripravnik
Tilen Zupan pomočnik trenerja – pripravnik

Termini, lokacija, način izvedbe

Treningi bodo potekali skozi celotno šolsko leto, ob ponedeljkih, sredah in petkih predvidoma po spodnjem urniku. Med novembrom in marcem se ura zunanjih treningov premakne na 15:30. Med decembrom in februarjem bo vsaj en trening tedensko v telovadnici (termin bo sporočen naknadno).

Začnemo v ponedeljek 9. 10. 2023, vsi vpisani pa imate namesto prvega treninga, skupaj s starši spoznavni sestanek ob 17:00 v prostorih Mladinskega centra Oton (Župančičevo sprehajališče 1).

Zbirno mesto bo praviloma MTB Skill park, ob sprotnem dogovoru pa tudi na drugih lokacijah. Treningi bodo večinoma potekali v Skill parku, Pumptrack-u, Gorjancih, Portovaldu in drugih okoliških enoslednicah, pozimi pa v telovadnici. Trajali bodo 1,5 ure (pozimi-DEC, JAN, FEB ena ura 2x tedensko in po dogovoru občasno dodatni vikend treningi – odvisno od vremena) in bodo sestavljeni iz razteznih vaj, ogrevanja, nastavitev kolesa, itd., ter približno ure in pol treninga (pozimi ena ura). V času šolskih počitnic bodo treningi po dogovoru (med poletnimi počitnicami predvidoma 1 – 1,5 meseca prosto).

Od marca do oktobra
Ponedeljek, sreda in petek, uro in pol na kolesu. Pričnemo ob 17:00 (april, maj, junij, september) oz. ob 18:00 (avgust). V marcu in oktrobru je trening lahko izjemoma tudi prej zaradi kratke dolžine dneva. V primeru zelo slabega vremena trening odpade! Člani so o tem obveščeni preko Discord-a, SMS ali e-sporočila najmanj eno uro pred treningom.

Od oktobra do marca
Treningi potekajo dvakrat tedensko v zunaj ali v telovadnici. Termini žal niso vnaprej znani in zaradi velikega števila otrok ne moremo zagotoviti treningov ob enakih terminih kot poleti na kolesu. Obvestilo o zimskih treningih v telovadnici klub posreduje vsako leto sproti na podlagi dodeljenih telovadnic in prostih terminov. V primeru lepega vremena je lahko trening tudi na kolesu! Člani so o tem obveščeni preko SMS ali e-sporčila en dan pred treningom.

Obveščanje

Obveščanje in sprotno komuniciranje (prisotnosti ipd.) bo med udeleženci in učitelji potekalo preko digitalnih kanalov.

Elektronski naslov za vse dodatne informacije povezane s šolo: [email protected]

Vodja programa: Marko Bernik ([email protected] ali 040 871 620)

Cena in plačilo

50 € mesečno za 3 obiske tedensko (ponedeljek, sreda, petek)

40 € mesečno za 2 obiska tedensko (kombinacija ponedeljka, srede ali petka)

Račun s strani našega računovodstva prejmete po e-pošti v sredini meseca za tekoči mesec.

Plačilo je možno za cel mesec, delna plačila zaradi odsotnosti niso možna. Vadnina se zaračuna ne glede na prisotnost na vadbi. Vadnina se ne zaračuna samo v primeru dolgotrajne odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, pod pogojem, da nas o tem obvestite pravočasno (do konca meseca za tekoči mesec) in na ustrezen način (pisno, če je le mogoče, tudi s kakšnim dokazilom).

Opcije z doplačilom

 • Dresi KD Zverinice
 • Vodeni enodnevni vikend izleti, obiski različnih slovenskih trailov
 • Udeležba na dirkah SloEnduro dirk (na željo in z našo oceno sposobnosti!)

Članstvo v KD Zverinice

Udeleženci se morajo včlaniti v KD Zverinice.

Pogosta vprašanja

V1: Kakšno opremo udeleženec potrebuje?

O1: Obvezno je izpravno gorsko kolo (»trdak« z disk zavorami) in čelada. Vsa ostala zaščitna oprema (rokavice, kolenčniki, …) je priporočljiva, ni pa nujna. Za nemoteno udeležbo so potrebni tudi primerna oblačila in obutev, ter bidon s pijačo.

Prvi treningi bodo namenjeni spoznavanju in “testiranju”, po njih pa bodo udeleženci dobili navodila, kaj še potrebujejo.

V2: Kaj v primeru slabega vremena?

O2: Gorsko kolesarstvo je šport v naravi, kjer se slej ko prej srečamo tudi z dežjem in posledično mokrimi, ter spolzkimi potmi in tudi vožnja po takših poteh je veščina, ki jo udeleženci morajo spoznati. Za zimo ali drugo obdobje slabega vremena bo na voljo tudi telovadnica in druge športne površine v Novem mestu (v tem primeru si pridržujemo pravico do spremembe programa, o čemer se dogovarjamo sproti). Če trening odpade, bomo poskrbeli za dopolnilne aktivnost in dejavnosti oziroma nadomestni termin.

V3: Kaj pa če so otroci različnih starosti in imajo različno predznanje?

O3: Udeležence razdelimo po skupinah (najmanj 2) glede na njihovo sposobnost obvladovanja kolesa, tako da se lahko spoznajo s kolesarskimi elementi, ki so primernimi njihovemu nivoju.

Prijavni obrazec

  Podatki o udeležencu

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka in kraj

  Datum rojstva

  Spol

  E-mail

  Telefon

  Podatki o zakonitem zastopniku

  Ime in priimek

  E-mail

  Telefon  Podpis zakonitega zastopnika udeleženca


  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja